FORUM MMA | VALE TUDO | BJJ  | MUAY THAI | GLADIO Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki Rejestracja  Zaloguj  Album  Download
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Shinai - informacje podstawowe
Autor Wiadomość
Dr W 
Administrator
Beyond The Cage


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 2955
Skąd: MMA POLSKA MMA LUBLIN MMA SWIDNIK
Wysłany: 2007-09-30, 04:51   Shinai - informacje podstawowe

Shinai to miecz wykonany z bambusa. Jest najczęściej używany w kendo. Jego budowa nie zmieniła się od stuleci. Niewątpliwie świadczy to na korzyść całej konstrukcji, bo nie było potrzebne jej udoskonalanie. Obecnie oprócz bambusowych shinai produkuje się także wykonane z materiału kompozytowego - karbonu. Taki shinai zachowuje się bardzo podobnie do bambusowego, ale jest znacznie bardziej wytrzymały na złamania i inne uszkodzenia. Oczywiście cena tego rodzaju sprzętu też jest odpowiednia. Osobiście nie jestem zwolennikiem "plastikowego" shinai, ale wielu ceni sobie ten rodzaj materiału.

Shinai podobnie jak samo kendo narodził się w XVII wieku. Na skutek usportowienia i dążenia do większego bezpieczeństwa w walce na miecze powstała dyscyplina, która z czasem stała się autonomiczna.

Rozkładanie shinai:

Zdejmij tsuba i tsubadome. Rozwiąż żyłkę tsuru przy rękojeści. Zdejmij rękojeść. Teraz rozwiąż nakayui. Zdejmij sakigawa i nakayui z żyłki. Oddziel listewki i zdejmij metalowy kwadrat (chigiri) utrzymujący końce shinaia razem.

Przygotowanie nowego shinai do użytku:

Zdejmij folię zabezpieczającą shinai, następnie rozwiąż lub delikatnie przetnij czerwone sznureczki, które miały przytrzymywać całość w trakcie transportu. Rozmontuj shinai zgodnie z powyższą instrukcją. Wygładź listewki, aby pozbyć się ewentualnych krzywizn i ostrych końców. Zamocz listewki w wodzie i pozostaw je by nasiąkały przez jakieś dwie godziny. Pozostaw shinai do wyschnięcia. Nasącz szmatkę w oleju roślinnym (najlepiej oleju z oliwek), lub w oliwce dla dzieci. Przemyj listewki shinai szmatką. Olej spowoduje, że nasz shinai nie będzie wysychał. Poczekaj, aż olej dobrze wsiąknie w listewki. "Smarowanie" shinai należy powtarzać co kilka tygodni.

Składanie shinai:

Składaj shinai w kolejności odwrotnej do rozkładania. Upewnij się, że matalowy kwadrat (chigiri) jest właściwie ustawiony na końcu. Nałóż rękojeść (tsukagawa) z powrotem. Jeśli tsukagawa jest ciasna to możesz założyć gumową rękawiczke, w której będzie łatwiej zamocować rękojeść na miejscu. Zamontuj końcówkę shinai - sakigawa. Pewnie zawiąż tsuru i następnie nakayui.

Kiedy używasz listewek z różnych shinai, ważne jest aby pasowały do siebie dokładnie.

shinai_tie.jpg
Plik ściągnięto 165 raz(y) 68,45 KB

shinai.jpg
Plik ściągnięto 148 raz(y) 13,35 KB

_________________
Gladii ius et potestas

Ius vitae ac necis
WWW.GLADIO.COM.PL
MMA POLSKA LUBLIN SWIDNIK
Specjalnoje Naznaczenije
 
 
     
Pojar 


Wiek: 21
Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 113
Skąd: Z nienacka
Wysłany: 2011-12-22, 07:14   

nam si?szczeg?lnie to przyda :-D
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
GLADIO SYNDICATE MMA VALE TUDO BJJ MUAY THAI POLSKA LUBLIN SWIDNIK INFO SPORT
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14